jueves, 2 de mayo de 2013

Continguts per Temes


Tema 1-Introducció a la psicologia del pensament. Activitat psicològica, coneixement i processos cognitius. Factors que influïxen en la cognició, perspectiva bio-psico-social: l'evolució del pensament; motivació, emoció i pensament; pensament, subjecte i cultura. Pensament i llenguatge: l'aportació de Vygotsky.

Tema 2- Aproximació històrica a l'estudi del pensament. Enfocaments teòrics clàssics: estructuralisme, gestalt i conductisme. Perspectiva cognitiva: el processament d'informació. Models actuals: metacognició, teoria de la ment i perspectives connectivistes.

Tema 3- Pensament i construcció del coneixement. Pensament i desenvolupament cognitiu: la perspectiva de Piaget i la seua evolució. Cognició moral.

Tema 4- Representació mental. Les imatges. Els mapes cognitius. Els formats de la ment: evolució històrica dels models de representació. La polèmica entorn de les representacions mentals: imatge versus proposició

Tema 5-Conceptes i categories. Funcionalitat, determinants i representacions de la categorització humana. La perspectiva clàssica. Models actuals: la concepció prototípica. Estructura, principis i tipus de categories. Similitud no literal: metàfora i cognició.

Tema 6
- Esquemes cognitius i Models mentals. Característiques, continguts i funcions dels esquemes. Tipus d'esquemes: marcs, guions, esquemes de domini, esquemes socials, esquemes d'autoconcepte: esquema de gènere. Característiques i funcions dels models mentals. El pensament narratiu.

Tema 7-Raonament lògic. El sil·logisme categorial. Errors en les tasques de raonament sil·logístic. Raonament condicional. Les tasques de selecció de Wason. Mecanismes i determinants. Pensament crític.

Tema 8-Raonament informal o quotidià. Raonament humà des de les perspectives actuals. Predicció i probabilitat: estadístics i heurístics. Representativitat. Accessibilitat. Ajust i Ancoratge. Correlació il·lusòria. Probabilitat i optimisme no realista. Causalitat i biaixos en l'anàlisi causal. El raonament contrafàctic.

Tema 9- Resolució de problemes. Fases en la resolució de problemes. Tipus de problemes. Problemes socials. Presa de decisions. Pensament creatiu. Pensament convergent i divergent. Enfocaments teòrics i evolució dels estudis sobre creativitat. La perspectiva del processament de la informació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario